søndag 28. august 2011

Blåbær-smuldrepai....

Når det regner og blåser ute, da er det godt å kunne kose seg litt inne. Fryseren er full av blåbær, bringebær, jordbær og kirsebær, og da liker jeg å lage pai.  Med tre små er det veldig greit å lage noe som ikke bare er fort gjort, enkelt å lage, men også smaker godt... 
Dessuten skal guttene og jeg til mamma og pappa i dag på middag, og da tenkte jeg å overraske med blåbærpai og vaniljeis.

Til denne paien kan du bruke hva som helst av bær, og til og med epler, men bruker du rips eller solbær kan paien fort bli syrlig, så det anbefales ikke. Bjørnebær blir best i selskap med andre skogsbær.


Dette er nok ikke en pai for de som teller kalorier, men for de som ønsker å synke ned i en sofa med gode puter og pledd og en varm kopp kaffe...se vaniljeisen smelte over varme blåbær, og lytte til  lyden av regnet som treffer ruten...mmm.....


        Bon appétit......


 Denne paien kan også lages for de med melke/glutenallergi. Av div. årsaker måtte vi prøve ut denne kosten en stund, og med småbarn i huset er det godt å kunne lage lik mat som de spiste før, og som ikke smaker annerledes! Den blir akkurat like god!

Her er oppskriften:

 150 gram ( 5.3 Oz) hvetemel
150 gram ( 5.3 Oz) sukker
150 gram ( 5.3 Oz) smør
75 gram (2.6 Oz) havregryn
vaniljestang, eller 1 ss vaniljesukker
50 gram ( 1.7 Oz) sukker til bærene
300 gram  ( 10 Oz) valgfrie bær/andre frukter     


( lager du den glutenfrie/melkefrie varianten, bruker du melkefritt smør, Toro`s glutenfrie lyse kakemiks istedet for hvetemel, og glutenfrie havregryn. Alt finner du på Meny
Vær obs på at enkelte med glutenallergi kan reagere på havregrynene selv om de er glutenfrie)  


Fremgangsmåte...

Sett ovnen på 200`C

Bland sammen hvetemel, sukker, havregryn og smør til det blir 
en smuldrete deig ( derav navnet smuldrepai)

Mål opp mengden med bær, og tilsett sukker.

Smør formen med litt smør, og dryss deigen oppi til den dekker bunnen. Ikke press deigen flat, men la den ligge helt løst. Dette er ikke en pai en kan bruke paispade til, 
her er det en god skje som gjelder..

Legg bærene oppi, og resten av paideigen strøs over.

Inn i ovnen i 25 min, og den blir sprø og deilig gyllen. 
Serveres i generøse boller, med vaniljeis, og nylaget kaffe..



Et lite tips er å lage paien i god tid før gjestene kommer, og bare la den stå i ovnen etter at du har skrudd av varmen. Da er den fortsatt lunken ved servering, og ikke tørr. Selv synes jeg det er koselig å bruke gammelt arvesølv og tøyservietter, også i hverdagen. Det er jo like godt å hygge seg litt med de en er glad i enten det er søndag eller en helt vanlig hverdag..


Kos dere!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den så kjempegod ut! Har jo en del bær i fryseren, så dette må prøves ut! Takk for tips, og nydelige bilder!

Mamma til tre sa...

Hei! Bare hyggelig, kos deg!